Za extra čerstvá se považují vejce prvních sedm dnů po snášce.
Uchování čerstvosti záleží hlavně na podmínkách skladování, především na teplotě. Vejce musí být od snesení až po prodej konečnému zákazníkovi uchovávána v suchu, chráněna před sluncem a skladována a přepravována při nekolísavé teplotě prostředí v rozmezí nejméně plus 5°C a nejvýše plus 18°C.
Čerstvá vejce lze prodávat nejpozději 7 dnů před uplynutím data minimální trvanlivosti. Datum minimální trvanlivosti vajec je 28 dní od data snášky.
Pro konečné zákazníky doporučujeme vejce uchovávat v chladu při teplotách +5°C až +8°C. Vejce při skladování by měla být ukládána špičkou dolů.
Čerstvé vajíčko do 3 dnů po snesení, pokud jej uvaříte naměkko či natvrdo nejde oloupat. Uvařený bílek nejde oddělovat od skořápky. Čerstvost vajec také poznáme podle výšky vzduchové bubliny na tupém konci vejce. Čím je vejce starší, tím je bublina větší a vejce ubývá na váze.
Sami si můžete ověřit čerstvost vajec. Vejce ponoříme do sklenky s vodou. Bude-li vejce čerstvější, bude zůstávat více u dna. Se stářím se bude přibližovat hladině vody.
© Mgr. Dalibor Socha 2024