Vejce smějí třídit a balit pouze schválené třídírny, které mají přidělené registrační číslo a obdržely certifikaci. doklad o schválení a registraci).
(Vejce se třídí dle kvality na vejce třídy A a vejce třídy B. Na třídící lince se vejce kontrolují, prosvěcují a všechny vejce, která neodpovídají požadavkům normy jsou zařazeny do jakostní třídy B. Tato třída je určena k průmyslovému zpracování.
Kvalitní vejce třídy A má čistou, nepoškozenou a neporušenou skořápku. Skořápka nesmí být naprasklá nebo rozbitá, znečištěná trusem, vaječným obsahem či nalepeným peřím. Žloutek vejce by měl být žlutý až oranžový a pevný, bílek by se neměl roztékat. Vejce musí mít předepsanou hmotnost pro uvedenou hmotnostní třídu. Žloutky ani bílky by neměly obsahovat cizí tělíska, např. krevní skvrny.
Barva žloutku bývá od světle žluté po oranžovou. O tom, zda budou světlé, nebo tmavé, rozhoduje krmivo. Slepice, které se pasou venku, získávají rozhodující přírodní barviva – xantofyly z trávy. Ve velkochovech, kde slepice nemá přístup k zelenému krmivu, je možné barvy žloutků ovlivnit správně nakombinovanou krmnou směsí. Pro zákazníka je příjemnější si doma rozklepnou oranžovější vejce.
Vejce tvoří bílek a žloutek. Žloutek je obalen bílkem.
Ve vejci jsou dva druhy bílku tzv. hustý bílek, toho je 80 % a 20 % tvoří řídký bílek. V hustém bílku jsou mléčně zbarvená poutka chalázy, která drží žloutek uprostřed bílku. Především podle bílku se posuzuje kvalita vajec. Bílek by měl být čistý, průhledný, nezakalený u kvalitních vajec až třpytivý. Kvalita konzumních vajec se zkouší taky laboratorně – u bílku se stanovuje tzv. Haughova jednotka – bílek se vyklepne na rovnou plochu a vyhodnotí se poměr mezi výškou a šířkou bílku. Bílek z čerstvého vejce se neroztéká, je vysoký, starší nosnice mívají někdy bílek řidší.
Laboratorně se změří objem bílku před šleháním a po šlehání, je na to velmi přesný vzorec, ale obecně platí, že objem bílku po našlehání by měl být 4 až 7násobný. Taktéž se hodnotí trvanlivost pěny, to tím způsobem, že se změří výška našlehané pěny a znovu po 1 hod.. Hodnocení uvedená u bílku patří mezi nejdůležitější.
© Mgr. Dalibor Socha 2024